Article

Boer Tom, a famous Dutch professional gardener, is crazy about the Living Pinky Promise. Read about it in his column

Boer Tom and the Living Pinky Promise

“En dat mijn oog viel op deze pluimhortensia met de naam ’Living Pinky Promise’ is niet voor niets. Bij een houdbaarheidstest van veiling Royal Flora Holland, die vorige zomer is uitgevoerd, zijn diverse hortensia’s beoordeeld op plantvorm en de bloem- en bladkwaliteit. Schoemakers’ plant kwam als beste naar voren.”

(Our Living Pinky Promise has not gone unnoticed. Boer Tom, a famous Dutch television star and professional gardener, is crazy about the Living Pinky Promise. Read about it in his column. It’s a Dutch interview, get in touch for a translated explanation.)

"Alex Schoemaker is een specialist in de breedste zin van het woord: hij kweekt, veredelt en test nieuwe soorten in de eigen testtuin. Zijn pluimhortensia’s zijn oersterk, bestand tegen vorst, makkelijk in onderhoud en een echte biodiversiteitsbooster.


“Boer Tom is tulpenkweker en bekend van onder meer ’Boer zoekt vrouw’ en ’Eigen huis & tuin’. Samen met Marieke en zoontje Moos woont Tom in de Kop van Noord-Holland. In Vrij Weekendmagazine deelt hij zijn kennis op groengebied. Vandaag: de bijzondere pluimhortensia houdt van een zonnig plekje.

‘Trouwe lezers weten het vast wel, want ik schreef er al eerder over. Bij mijn huis heb ik een border vol met verschillende hortensia’s. Inmiddels lopen ze flink uit en zitten ze al goed in het groene blad. Over een paar weken verschijnen de eerste bloemen.

De snoeischaar laat ik nu natuurlijk even liggen, maar ik strooi wel wat voeding rondom de voet van de planten zodat ze extra kracht hebben voor een nieuw bloeiseizoen. Het is het beste om de (organische!) voedingskorrels lichtjes door de bodem te harken en om daarna water te geven. De voedingstoffen worden dan direct in de grond opgenomen.

Omdat ik het leuk vind om mijn hortensiacollectie uit te breiden en omdat ik als tv-tuinman bij Eigen Huis & Tuin regelmatig op nieuwe soorten stuit, plant ik dit seizoen een bijzondere pluimhortensia (Hydrangea paniculata). De Nederlandse naam verwijst, zoals je kunt zien, naar de witte, pluimvormige bloemschermen van de plant. Ze worden soms ook wel schapenkoppen genoemd.

Pluimhortensia’s bloeien relatief laat. Normaal gesproken verschijnen de bloemen pas in juli. Andere hortensia’s geven de tuin dan al volop kleur. In vergelijking met witte boerenhortensia’s kun je ’schapenkoppen’ wel heel goed op een zonnig plekje zetten. Tijdens het bloeiseizoen krijgen de witte bloemen een volwassen karakter en er zijn zelfs soorten die van kleur veranderen. Bijvoorbeeld naar groen of roze. Dat staat meestal wel op het plantetiket vermeld. Het levert sowieso een boeiend schouwspel op want ook vlinders en honingbijen komen op de bloemen af.
Pluimhortensia’s luisteren naar mooie namen als Limelight, Prime White, Angels Blush en Little Lime.


Speciaal voor deze foto heb ik van de Boskoopse hortensiaveredelaar Alex Schoemaker al een bloeiend exemplaar ontvangen. Deze fraaie plant is afkomstig van een tentoonstelling voor kwekers en inkopers van tuincentra. En dat mijn oog viel op deze pluimhortensia met de naam ’Living Pinky Promise’ is niet voor niets. Bij een houdbaarheidstest van veiling Royal Flora Holland, die vorige zomer is uitgevoerd, zijn diverse hortensia’s beoordeeld op plantvorm en de bloem- en bladkwaliteit. Schoemakers’ plant kwam als beste naar voren. De specialist belooft zelf dat zijn pluimhortensia’s minimaal 100 dagen bloeien! Tegen het leerachtige, donkergroene blad van de Living Pinky Promise steken de grote witte bloemen prachtig af en aan het einde van de zeer lange bloeiperiode zullen die donkerroze zijn. Daarmee is ook de plantnaam verklaard! De roze bloemen zullen in september prachtig combineren met siergrassen die dan volop bloeien.

Voor alle hortensiasoorten geldt dat je ze tijdens een warme en droge periode voldoende water moet geven. De planten laten gelukkig zelf zien wanneer ze dorst hebben. Het blad hangt dan slap. Geef ze snel een emmertje water en na een uurtje staan ze er weer florissant bij.

Zoals ik in het begin al zei, laat je de snoeischaar voorlopig uit de buurt van de hortensia. Hoogstens gebruik je ’m om een geknakt takje weg te knippen of om een paar bloemen te plukken voor in een vaas op de (tuin)tafel. Volgend jaar februari of maart is het pas tijd om pluimhortensia’s te snoeien. Je kunt dan alle takken wegknippen tot zo’n 10 tot 20 cm boven de grond. Zo hou je de plant compact en krijg je ook weer grote pluimvormige bloemtrossen. Als je ’m hoger snoeit, bijvoorbeeld op 60 cm, zullen de pluimen kleiner zijn.’

Bron: NoordHollands Dagblad
Fotocredit cover: Erna Faust